Γεωμετρία αυτόκινήτου

Συμβουλές για οδήγηση εκτός δρόμου

Βασικές Αρχές

 

ΣυμβουλέςΣΥΓΚΛΙΣΗ ΤΡΟΧΟΥ

Η τιμή της σύγκλισης είναι η ποσότητα με την οποία οι μπρός ή οι πίσω τροχοί δείχνουν προς τα μέσα ή προς τα έξω στο μπροστινό μέρος του τροχού και σε σχέση μεταξύ τους.
ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΣΤΙΣ ΣΤΡΟΦΕΣ

Η απόκλιση στις στροφές είναι η διαφορά στις γωνίες μεταξύ κάθε μπροστινού τροχού και τις κεντρικής ευθείας του αυτοκινήτου όταν γυρίζουμε το τιμόνι.
ΓΩΝΙΑ ΚΑΜΠΕΡ

Αν ο τροχός έχει μια κλίση πρός τα έξω από την κατακόρυφο τότε λέμε όι έχουμε θετική καμπερ (B) και όταν έχει κλίση προς τα μέσα της κατακόρυφης λέμε ότι έχουμε αρνητική καμπερ (C).
ΚΛΙΣΗ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΠΕΙΡΟΣ

Η κλίση βασιλικού πείρου είναι πρακτικά η ευθεία που διέρχεται από τον άξονα διεύθυνσης των αρθρώσεων γι'αυτό υπάρχει ο όρος κλίση ’ξονα Διευθυνσης. Η περιεχόμενη γωνία είναι η γωνία καμπερ συν τη γωνία του βασιλικού πείρου (Β).
ΓΩΝΙΑ ΚΑΣΤΕΡ

Η γωνία καστερ είναι η κλίση του βασιλικού πείρου είτε προς τα μπρός είτε προς τα πίσω από την κατακόρυφη, όπως φαίνεται από την πλευρά του αυτοκινήτου.
ΓΩΝΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Αυτή είναι η γωνία του εσωτερικού ή του εξωτερικού των τροχών στα αριστερά και δεξιά, σε σχέση με την ευθεία προς τα μπρός θέση των τροχών.
ΑΞΟΝΑΣ ΣΥΜΜΕΤΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ ΩΘΗΣΗΣ

Ο άξονας συμμετρίας είναι η κεντρική ευθεία από τον μπροστινό και πίσω άξονα. Εικ.7 Α
ΣΕΤ-ΜΠΑΚ ΤΡΟΧΟΥ

Αυτή είναι η απόσταση "Χ" με την οποία ένας μπροστινός η πίσω τροχός αποκλίνη από το αντίθετο τροχό στον ίδιο άξονα.


update